Hiihtovaellus Hammastunturin erämaassa

La 14.3. – La 21.3.2020

450 euroa / henkilö
7 päivää luonnon rauhasta nauttimista

*Sisältää opastuksen (2 opasta), sekä koulutusillan ennen vaellusta*
**Minimi osallistujamäärä 4 henkeä, maksimi 8 henkeä**
***Ruuat tulee osallistujien kustantaa itse, autamme suunnittelussa ja hankinnassa***

Hiihtovaellus erämaassa tarjoaa ainutlaatuisen tavan upottautua Suomen luonnon talviseen kauneuteen tavalla, jota harva on päässyt kokemaan. Talvisen tundran hiljaisuus on kokonaisvaltaisen meditatiivinen kokemus, johon haluamme asiakkaamme turvallisella tavalla tutustuttaa. Suuntaamme tämän vuoden vaelluksella kauas ruuhka-Suomen kiireestä ja vilskeestä syvälle Hammastunturin erämaahan.

Umpihankeen latua avaamassa.

Hiihtovaelluksella päiviin muodostuu nopeasti rentouttava rutiini, jossa etelän hektinen arki ja murheet unohtuvat kuin itsestään. Kun varusteet ovat kunnossa, on talviretkeily turvallista ja varsin leppoisaa.  Sovitamme päivämatkat aina osallistujien mukaan ja tyypillinen päiväohjelma voisi näyttää jotakuinkin tältä:

07:00 – 09:00 Herätys, aamupala, leirin purku
09:00  – 12:30 Hiihtoa sopivilla tauoilla ja maisemista nauttimista
12:30 – 13:30 Lounas
13:30 – 18:00 Hiihtoa, tälläkin pätkällä saa nauttia maisemista 🙂
18:00 – 21:00 Leirin perustaminen ja päivällinen
21:00 –               Unten maille, kohti seuraavaa päivää

Hyvin valittu leiripaikka.

Vaelluksen aikana vietämme yhden yön varaustuvassa, jossa pääsemme nauttimaan tuvan lämmöstä ja kuivattelemaan kamppeita. Lisäksi harjoittelemme lumikammin tekemistä. Lumikammissa seinät, lattiat ja katto on tehty tiukkaan pakatusta lumesta ja sellaisessa nukkuminen on päästävä itse kokemaan.

Järjestämme ennen vaellusta koulutusillan, jossa käymme läpi tärkeimpiä asioita, erityisesti valmistautumiseen, varustukseen ja ruokien suunnitteluun liittyen. Annamme mm. esimerkkejä erilaisista ruokavaihtoehdoista, ohjeita ruoan kuivaamiseen sekä omat ruokalistamme suunnittelun tueksi. Tarjoamme myös varustesuunnittelun tueksi omat varustelistamme. Illan jälkeen osallistujilla on ymmärrys siitä, mitä varusteita vaelluksella tarvitaan ja mitä heidän kannattaisi ehkä vielä hankkia. Ennen lähtöä tarkastamme vielä lähtijöiden ruoka- ja varustelistat, jotta kaikki voivat lähteä turvallisin mielin reissuun.

Sulaa vettä kannattaa aina talvella hyödyntää, muutoin juomavedet sulatetaan lumesta.

Odotamme vaellukselle lähtijöiltä aikaisempaa kokemusta retkeilystä, mutta hiihtovaelluksia ei tarvitse olla takana. Mikäli et ole aikaisemmin (tai vähään aikaan) retkeillyt talvella, suosittelemme lämpimästi Konkarin talviretkeilykurssia, jossa harjoittelemme käytännössä ja käymme kattavasti läpi kaikki hiihtovaelluksella tarvittavat taidot.

Leiripaikalle siirtymässä.

Katso alta myös usein kysytyt kysymykset ja ilmoittaudu mukaan! 🙂

 

***********************************************

Hammastunturin hiihtovaellus 14.3.-21.3.2019
Tällä lomakkeella voit ilmoittautua vaellukselle. Mikäli aikataulu tai varusteet mietityttävät, ota rohkeasti yhteyttä soittamalla, Whatsappissa tai Facebookissa. Ilmoittautuminen on sitova ja varaamme sinulle paikan kyseiselle vaellukselle. Lisätietoa ja maksuohjeet saat sähköpostiin lähipäivinä. Peruuttaminen on ilmaista 15.2. asti, minkä jälkeen peruutuksista perimme varausmaksuna 50 % vaelluksen hinnasta. Sairastumisia toki sattuu ja lääkärintodistusta vastaan hyvitämme tietenkin koko hinnan. Mikäli minimiosallistujamäärä (4) ei täyty, ilmoitamme tästä viimeistään 15.2. mennessä.
Annamme neuvoja ja autamme puuttuvien tarvikkeiden hankkimisessa / vuokraamisessa ennen vaellusta. Meiltä löytyy myös vuokravarusteita. Ota rohkeasti yhteyttä jos omien tarvikkeiden puute epäilyttää.
Voit myös laittaa myöhemmin viestiä sähköpostilla, Whatsappilla tai Facebookissa.
Kulkuneuvo on ainoastaan meille tiedoksi, eikä sido mihinkään.

***********************************************

Alla vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin:

Kuinka pääsen Saariselälle ja mihin aikaan vaellus alkaa?

Lähtökohtaisesti lähdemme vaellukselle la klo 16 ja palaamme takaisin seuraavana lauantaina klo 11.
Autamme mielellämme kuljetusten suunnittelussa. Olemme katsoneet valmiiksi mm. Helsingistä seuraavat eri vaihtoehdot:

Helsinki – Saariselkä

Juna:
Pari eri vaihtoehtoa, jotka saapuvat 12:10-13:30 välillä
Bussi: 
pe 22:15 – la 15:25
Lentokone:
la 6:50-8:30 (+ bussi n. tunti)
11:35 – 13:15 (+ bussi n. tunti)

Saariselkä – Helsinki:

Bussi: 
La 13:40 – su 06:45
Juna:
La 16:45 – su 07:36
Lennot:
13:55-15:25 (bussi lähtee Saariselältä 12:00)
19:00 – 20:30

Kuinka pitkiä päivämatkoja kuljemme? 

Tarkkoja päivämatkoja on hankala arvioida etukäteen. Edellisillä vaelluksillamme päivämatkat ovat vaihdelleet 3 kilometrin (mäkistä maastoa upottavassa umpihangessa) ja 20 kilometrin (tasaista maastoa kelkkauria pitkin tai hankikannolla) välillä. Tarkat suunnitelmat teemme aina paikan päällä olosuhteiden mukaan. Pidämme kuitenkin huolen siitä, että vaellus ei tunnu kenellekään liian raskaalta.

Kuinka kovassa kunnossa minun pitää olla, jotta jaksan hiihtää? 

“Perushyvä” kunto on tälle vaellukselle täysin riittävä. Jos jaksat kesävaelluksella kulkea 15 kilometrin päivämatkan rinkan kanssa, pärjäät loistavasti myös tällä vaelluksella. Mikäli rinkan kantaminen huolestuttaa, suosittelemme lämpimästi ahkiota, jolloin taakka kevenee huomattavasti.

Onko siellä koko ajan kylmä?

Ei. Oikealla varustuksella ja vaatetuksella on harvoin kylmä. Hellettä ei ole luvassa, mutta ei tarvitse myöskään hytistä 🙂

Minulla ei ole vielä talviretkeilyyn sopivia varusteita. Voinko lähteä mukaan?

Joitain varusteita on luonnollisesti välttämätöntä joko hankkia tai vuokrata.
Tärkeimmät varustetarpeet ovat sukset ja niihin sopivat talvikengät sekä talvimakuupussi. Sukset ovat välttämättömät ja niiden valitsemiseen saat meiltä apua. Talvimakuupussi on puolestaan erittäin hyvä vaihtoehto, mutta ei välttämätön. Sen voi esimerkiksi korvata käyttämällä kahta kolmen vuodenajan makuupussia päällekkäin (joista toisen voi vuokrata edullisesti meiltä).

Varusteita tarvitaan talvisella vaelluksella hieman enemmän kuin kesäisin ja niiden kuljettamiseen kannattaakin harkita ahkiota. Vaelluksella pärjää kyllä rinkallakin, mutta ahkio on usein hieman mukavampi vaihtoehto. Meillä on tarjota myös muutama ahkio vuokralle.

En omista talvitelttaa. Pitääkö minun hankkia sellainen?

Lyhyt vastaus: Ei.
Pitkä vastaus: Se riippuu. Tällä vaelluksella yövymme aina suojaisissa paikoissa, joten teltan ei tarvitse olla “virallinen” talviteltta, vaan kevyempäänkin käyttöön tarkoitettu teltta riittää. Sen tulisi kuitenkin olla riittävän laadukas, jotta se kestää mm. mahdollisen lumikuorman. Teltan liepeiden tulisi ulottua maahan asti ja tuuletuksen olisi hyvä olla kunnossa.

Varusteiden suhteen suosittelemme kysymään suoraan meiltä niiden riittävyydestä talviolosuhteisiin. Viimeistään koulutusillassa käymme kaikki varusteet perusteellisesti läpi. 🙂